5 min read

Één van de beste triathlonfotografen Ingo Kutsche

Win een workshop fotograferen gegeven door Ingo

Al jaren hebben wij een samenwerking met één van de beste triathlonfotografen uit Duitsland: Ingo Kutsche.

 

Wij stelde hem enkele vragen:

 

Hoe ben je met triathlon in aanraking gekomen?

De liefde voor de triathlon gaat terug naar 1987. Ik deed toen via een weddenschap een sprint triathlon. Daarna heb ik het nooit meer zelf gedaan, maar in 1990 ben ik met een collega meegegaan naar Roth. Deze wedstrijd was toen nog een Ironman. Vanaf 1998 deden mijn 2 dochters aan triathlon en als vader ga je dan mee en maak je natuurlijk foto’s.

 

Waarom triathlon en geen Tour de France?

In de tour is het in de bergen erg mooi, maar het gaat maar om een paar momenten, verder gebeurt er niets. Bij triathlon is dat anders. De omstandigheden veranderen van zwemmen naar fietsen en dan het hardlopen. Dat is voor de fotograaf wel even een uitdaging. En dan komt er ook nog eens bij dat de Duitse atleten al jaren goed presteren. Dit betekent dat je als landgenoot en fotograaf erbij wil zijn.

Hoeveel wedstrijden fotografeer je per jaar?

Ik fotografeer ongeveer 15 Ironmans, 10 Challenge wedstrijden (red. zowel halve als hele afstanden) en tussen de 15 à 20 kleine wedstrijden in Duitsland. Tijdens een hele triathlon loop ik zelf tussen de 10 en 12 km, ondanks dat ik tijdens het fietsen achterop de motor plaats neem.

 

Welke wedstrijden fotografeer je het liefst?

Eigenlijk die wedstrijden die voor de media goed georganiseerd zijn. Dit is niet overal het geval. Roth, Frankfurt en Lanzarote staan bovenaan mijn lijst. Hawaii niet, want voor de media uit Europa is er geen aandacht. Je kan in een bus mee en op 1 plaats op het fietsparcours een foto maken. De rest moet je dan zelf maar uitzoeken. Dit jaar is er voor het eerst een ‘rolling start’. Dan is er al helemaal niets meer aan. Daarom ga ik dit jaar niet naar Hawaii. De Allgäu triathlon in Duitsland en de races op Mallorca zijn ook mijn favoriet op de korte afstand.

 

Staat er nog een wedstrijd op je bucket list?

Jazeker, de Norseman zou ik graag willen fotograferen. Totaal andere omstandigheden en voor de fotograaf een mooie uitdaging kwa licht en omgeving.

 

Van welke uitrusting maak je gebruik?

Ik ben in 1976 begonnen met de Mamiya camera van mijn opa. Het zit dus in de genen. Ik maakte veel foto’s van auto- en motorraces. Daarna heb ik jarenlang met een Nikon F3 foto’s gemaakt en vervolgens ben ik overgestapt naar Canon. Ik heb nu 3 camera’s en 8 verschillende objectieven. Maar goede foto’s ligt niet alleen aan de uitrusting. Je moet je camera door en door kennen en je moet weten welke instellingen je waar kan gebruiken. Het leukste vind ikj om bij slecht weer te fotograferen, dan komt de ware fotograaf naar boven en kan je bijzondere foto’s maken. Het is net als een kok, die moet ook feeling voor zijn vak hebben. Natuurlijk staat de camera altijd op stand M(anual). In 2015 was het op Mallorca slecht weer, maar daar heb ik toen de meest bijzondere foto’s gemaakt. Ik maakte mij toen wel zorgen om mijn uitrusting want tegenwoordig is dit niet meer zo degelijk als vroeger. Tijdens het seizoen raak je liever niet een deel van je uitrusting kwijt door reparaties.

Ga je overstappen op spiegelloos fotograferen?

Dat zou wel mooi zijn want het is veel lichter en met de nieuwste technologie. De ontwikkeling daarvan gaat zo snel. Maar dan moet ik in 1 keer al mijn apparatuur afschrijven en alles nieuw kopen. Dat is, als je niet gesponsord wordt, geen optie.

 

Heb je tips voor de beginnende sportfotograaf?

Probeer er altijd dicht op het onderwerp te zitten. Fotografeer uit verschillende standen en bedenk bijzondere composities. Dat is natuurlijk niet gemakkelijk in een sport waar je snel moet zijn en waar je weinig kansen op foto’s krijgt. Zet de camera in ieder geval op de handmatige stand en ga met de verschillende instellingen en objectieven van tevoren experimenteren. Een aanrader is het ook om de flitser te gebruiken. Dat doe ik zelf graag, vooral als ik vanaf de motor fotografeer tijdens het fietsen.

 

Fotografeer je vaak in Nederland?

Tot nu toe alleen op uitnodiging van Team4Talent in Maastricht. Het zwem- en loopparcours was schitterend om foto’s te maken. En heel bijzonder was de finish waar Ruud de Haan en Wim van de Broek er toch echt een Nederlands feestje van maakten. In September ga ik naar Almere om foto’s te maken. Ik heb er al veel goede verhalen over gehoord.

 

Zou je de donderdag voor de race in Almere een clinic willen geven?

Dat zou bijzonder zijn maar dan moeten we wel de goede modellen van Team4Talent een uurtje hun medewerking verlenen en er moeten wel een aantal deelnemers zijn. Zou je kans willen maken voor een workshop dat wordt gegeven door Ingo, mail naar info@team4talent.com

 

Wat is het bijzondere aan Team4Talent?

Dat is eigenlijk het enige team in de triathlon op de lange afstanden. De andere teams zijn meer een atleet die een logo op zijn of haar pak heeft. Team4Talent is eigenlijk een kleine familie onder aanvoering van een aantal gedreven mensen die er veel tijd en moeite in stoppen. Foto’s maken voor het team is altijd een bijzondere ervaring.

Volg Ingo op Instagram